· 

Waar is de tijd gebleven?

Op Niue werden heel wat verjaardagen gevierd. Geen enkele boot waar een jarige aan boord was vertrok in de volgende week. Niet omwille van bijgeloof (denk ik) maar niemand wilde het risico lopen zijn of haar verjaardag te missen.

Verjaardag missen ? Hoe kan dat ?

Dat heeft alles te maken met de datumgrens.

 

Op onze tocht van Niue naar Tonga steken we de datumgrens over. Dat wil zeggen dat we zomaar onze klok 24 uur verder moeten zetten en er een hele dag in het niets verdwijnt, oplost, vervliegt.
Als je net op dat moment jarig bent heb je simpelweg geen feestje maar ben je toch mooi een jaartje ouder en dat vinden de meesten niet echt iets om naar uit te kijken. Als je dan toch ouder wordt, dan mag er gefeest worden ook!

By ArnaudF
https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_datumgrens#/media/File:Dateline-animation-3deg-borderonly-180px.gif

 

Maar hoe komt dat nu, die datumgrens?

 

In Europa leven we in de tijdzone GMT+1, waarin GMT staat voor 'Greenwich Mean Time. Andere namen voor deze universele tijd zijn UTC en Zulu.
Om kort door de bocht te gaan : ooit werd op de nulmeridiaan de tijd vastgelegd wanneer de zon in haar hoogste punt de nulmeridiaan passeerde en dat werd DE tijdsreferentie voor de hele wereld.

 

Waarom wij dan een dag kwijtspeelden?


Even wat theorie : de aarde is rond (en vormt rond de evenaar een cirkel) daar is momenteel het merendeel van de mensheid het over eens (misschien dat een zekere Donald T. uit de US of A daar anders over denkt). 
Een cirkel telt 360 graden.
Een dag telt 24 uur.
De aarde draait op 24 uur rond haar as, dat is 360 graden.
Deel 360 (graden) door 24 (uur) en je krijgt 15 (graden per uur).

http://www.icsm.gov.au/mapping/images/time_zones.jpg
http://www.icsm.gov.au/mapping/images/time_zones.jpg

Het laatste jaar zetten wij dus bij elke 15° die we vorderden naar het westen onze klok 1 uur terug. Dat deden we ondertussen al 13 keer en nu zitten we op de datumgrens waar GMT-12 en GMT+12 elkaar tegenkomen.

Als wij naar het westen blijven varen en trouw elke 15° onze klok verzetten, zouden we thuiskomen en 24 uur achterlopen, onze tijd en jullie tijd zou 24 uur verschillen, afspreken zou een ramp zijn want iemand van ons zal nooit op tijd zijn. Ons weekend zou een dag later beginnen dan dat van jullie (maar de files zullen op onze vrijdag, jullie zaterdag, dan weer veel minder zijn). Jullie zouden 'morgen' leven en wij 'gisteren' ook al zijn we niet van gisteren.

En daarom is er de datumgrens! Vanuit de nulmeridiaan tel je 12 uur op naar het oosten (GMT+...) en vanuit diezelfde meridiaan tel je 12 uur af naar het westen (GMT-...). Waar de twee elkaar tegenkomen, hier dus, zit je met een tijdsverschil van 24 uur dat we voor het gemak laten oplossen. Was alles maar zo eenvoudig!

Dag dag dus!